Eerste hulp bij dips

Wat als het misgaat?

Oké… je hebt je best gedaan, maar je merkt dat je toch niet helemaal lekker gaat. Geen paniek! Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen:

Schakel een vriend in:
Wacht niet tot je je echt helemaal slecht voelt. Zoek een rustige vriend of tripsitter die je kan helpen kalmeren. Bel niet je hele vriendenkring en stuur ook geen bericht naar de groepsapp met 32 vrienden; dat leidt alleen maar tot chaos. Eén of twee goede vrienden zijn meer dan genoeg om je te helpen.

Realiseer je dat het tijdelijk is:
Houd in gedachten dat je drugs hebt gebruikt en dat dit gevoel tijdelijk is. Het kan een paar uur duren (afhankelijk van wat je hebt genomen), maar het gaat altijd over! Dit kan helpen om je angst te relativeren, ook als je nu denkt dat je in een eeuwigdurende “loop” zit.

Verander je omgeving:
Soms is een simpele verandering van omgeving al genoeg om je beter te voelen. Zit je binnen? Maak een korte wandeling in de frisse lucht. Als dat niet mogelijk is, probeer dan naar een andere kamer te gaan of zet rustgevende muziek op. Een kleine verandering kan je afleiden en je stemming verbeteren.

Drink en eet verstandig:
Zorg dat je kleine slokjes water blijft drinken, vooral als je een stimulerend middel hebt gebruikt zoals MDMA of cocaïne. Voel je je misselijk? Drink dan liever niets totdat dit gevoel voorbij is. Probeer wat te eten als je er klaar voor bent. Begin met iets lichts en eet daarna een voedzame maaltijd. Dit kan je helpen om te ontspannen, omdat je lichaam zich op de spijsvertering focust.

Neem geen andere drugs:
Het is belangrijk om geen andere middelen te gebruiken, ook geen cannabis, in de hoop te ontspannen. Dit kan het nare gevoel juist versterken en je situatie ingewikkelder maken. Geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Rustig ademhalen:
Probeer rustig en diep adem te halen. Dit kan je helpen om je hartslag te verlagen en paniekgevoelens te verminderen. Bijvoorbeeld: adem 4 seconden in door je neus, houd je adem 4 seconden vast, en adem vervolgens 6 seconden uit door je mond.

Twijfel? Zoek hulp:
Als je angstig blijft, verward raakt of je lichamelijk heel slecht voelt (bijvoorbeeld een hoge hartslag, hartkloppingen, of ademhalingsproblemen), wacht dan niet en schakel professionele hulp in. Ga naar de EHBO van het feest of bel 112. Het is belangrijk dat je gezondheid voorop staat.

Handvatten per symptoom

Hieronder vind je veelvoorkomende symptomen en hoe je het beste kunt handelen in deze situaties. Wees kalm, handel snel, en aarzel niet om hulp in te schakelen via de EHBO of 112 als je twijfelt over de ernst van de situatie. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Te hard gaan: angst, misselijkheid, braken

Iemand kan overweldigd raken door de effecten van drugs wat zich uit in angst, misselijkheid of hartkloppingen.

  • Stel de persoon gerust en haal hem/haar uit de drukte.
  • Laat de persoon nooit alleen.
  • Geef alleen water of iets zoets, zoals frisdrank, als hij/zij dit zelf kan drinken. NIET bij misselijkheid!
  • Bij hevige angst, hartkloppingen of verwardheid: waarschuw direct de EHBO of bel 112.

Oververhitting komt vaak door stimulerende middelen zoals MDMA. Symptomen zijn een warme huid, een bleke gezichtskleur en een koortsig gevoel.

  • Controleer of de persoon warm aanvoelt (met de palm van je hand op het voorhoofd).
  • Verwijder overtollige kleding en koel de persoon door hem/haar licht te besprenkelen met water.
  • Ga bij ernstige symptomen direct naar de EHBO of bel 112.

Onderkoeling kan optreden door verdovende middelen of natte kleding. Symptomen zijn een koude huid, rillen en/of verwardheid.

  • Trek natte kleding uit en wikkel de persoon in een deken of iets warms, vooral om het hoofd warm te houden.
  • Bij twijfel of ernstige onderkoeling: schakel direct hulp in via de EHBO of bel 112.

Als iemand bewusteloos raakt door drugs, is snelle hulp belangrijk om complicaties te voorkomen. 

  • Controleer of de persoon reageert door te praten, schudden of pijnprikkels (bijvoorbeeld knijpen in de schouderspier).
  • Reageert hij/zij niet? Maak de ademweg vrij (kijk of er iets in de mond zit) en leg de persoon in de stabiele zijligging.
  • Bel direct 112 of waarschuw de EHBO.

Verdovende middelen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals een extreem langzame of afwezige ademhaling.

  • Bel onmiddellijk 112 of waarschuw de EHBO. Dit is altijd een medische noodsituatie.

Een epileptische aanval (insult) kan voorkomen bij het gebruik van stimulerende middelen. Symptomen zijn schokkende bewegingen en schuim op de mond.

  • Leg de persoon op zijn/haar zij om verstikking in braaksel te voorkomen.
  • Zorg dat er geen harde of scherpe voorwerpen in de buurt zijn.
  • Waarschuw direct de EHBO of bel 112.

Bij een paranoïde psychose denkt iemand dat hij/zij wordt achtervolgd of bedreigd. Deze persoon is vaak extreem angstig en is moeilijk te kalmeren met logische argumenten.

  • Zorg voor een veilige en rustige omgeving.
  • Bevestig de waan niet, maar ontken deze ook niet. Praat rustig en zeg dat hij/zij nu veilig is.
  • Ga direct naar de EHBO of bel 112 voor deskundige hulp.

Deze toestand komt vaak voor bij het gebruik van stimulerende middelen zoals amfetamine, MDMA of cocaïne. De persoon kan extreem onrustig of agressief zijn, maar de agressie is niet gericht op anderen. Ze kunnen moeilijk te benaderen zijn en reageren mogelijk niet op verbale communicatie.

  • Geef de persoon ruimte en zorg ervoor dat de omgeving veilig is.
  • Raak de persoon niet aan of belemmer zijn bewegingen niet; dit kan gevaarlijk zijn.
  • Als er geen contact mogelijk is, vraag dan om hulp van beveiliging of politie.
  • Bel direct 112, aangezien medische hulp nodig is om de situatie onder controle te krijgen.

Quote

"Take care of your body and it will take care of you"